ljus

Glödlampan förändrade världen

Glödlampan förändrade världen

När glödlampan kom blev livet helt klart mycket lättare för människorna. Då slapp man handskas med eld i form av stearinljus som ljuskälla. Det var på slutet av 1800-talet som glödlampan kom till Sverige men det var inte förrän början på 1900-talet som spridningen av glödlampan riktigt satte fart. Genom tiderna har det funnits många olika ljuskällor så som stearinljus, gaslampa och nu glödlampan som kom med en kraftig förändring i samhället. Med en glödlampa räcker det med att trycka på en knapp och så har man belysning. Glödlampan var en fantastisk uppfinning när den kom!

 

 

Den nya ljuskällan på 1800-talet

 

Det hade varit många uppfinnare med i utformningen av glödlampan under 1800-talet men den som tog patent på glödlampan var Thomas Alva Edison. Patentet togs år 1880 på glödlampan och han var även uppfinnare till fonografen. Och han hjälpte till att förbättra både telefonen och telegrafen. Han ägnade mycket tid till att experimentera fram glödlampan och det var med stor försiktighet han valde ut de rätta materialen. Glödlampan kom att tillverkas med en koltråd som var själva ljuskällan. I lampan sitter glödtråden som med hjälp av elektriska ledande trådar ger ett motstånd till glödtråden och detta gör att den glöder. Och ljus uppkommer.

 

Andra ljuskällor

 

Efter glödlampans framfart så har det även kommit uppfinningar som halogenlampan på 1960-talet som fortfarande är populär. Nu är trenden lysdioder även kallat led belysning som är en fantastisk uppfinning. I en lampa som har denna teknik med lysdioder så har man ett mer klimatsmart alternativ till belysning. Det krävs mindre energi vid användandet av led belysning på grund av att den inte framställer någon värme som föregångaren glödlampan gör. Så en lampa med lysdioder är smart att använda då man sparar pengar men det bästa av allt det är att den är så snäll mot klimatet.