lån

Lån vid olika behov

Lån vid olika behov

Att låna pengar har blivit allt vanligare. Antalet låntagare i Sverige ökar, och detta gäller även långivarna. Lånemarknaden blir bredare med flera aktörer. Idag är det alltså vanligt att träffa på en långivare som inte är en bank utan ett låneföretag med licens utgiven av Finansinspektionen. Långivarna tillfredsställer klienternas särskilda behov. Vissa behöver låna pengar för att köpa ett hus eller bil och då är det oftast en bank som står som första val. Andra kunder behöver pengar snabbt vilket har gjort att företagen som erbjuder så kallade SMS lån eller snabblån har blivit ganska populära.

 

Vad kostar ett lån?

Självklart kan kostnaden variera mycket beroende på långivare, lånets storlek och dess återbetalningstid. Vanligtvis brukar man säga att en lånekostnad består av den ackumulerade räntan samt andra typer av avgifter, såsom uppläggningsavgift etc. Räntan kan vara rörlig eller fast och ackumuleras varje månad. I de allra flesta fall är den totala kostnaden för ett SMS eller snabblån betydligt högre jämfört med låneprodukterna som bankerna erbjuder. Något som bankerna däremot inte kan erbjuda är en snabb utbetalning, något som övriga aktörer lever upp till.

 

 

Jämför lån online

Hur hittar man rätt i en ständigt växande marknad med olika banker, låneföretag och övriga aktörer? För en konsument är det onekligen knepigt att välja rätt partner när ett lån behövs. Kraven och villkoren skiljer sig mellan långivare, vilket möjligtvis är den vanligaste orsaken till att man lätt går vilse i lånedjungeln. Ett smart knep för att få en uppfattning om vad som är aktuellt är att titta på jämförelsesidor för olika typer av lån. Vip banks  är bara ett exempel på en digital plattform som erbjuder sådan typ av information. Titta gärna själv på nätet efter en sajt som har sammanfattat data från många olika aktörer och titta genom den innan du väljer långivare.