musikinstrument

Ovanliga instrument som du bör känna till

Ovanliga instrument som du bör känna till

Det finns en hel del mer eller mindre ovanliga musikinstrument som kan skapa intressanta ljudbilder för den som kan hantera dem. Du kanske inte hittar alla dessa på DanGuitar, vissa är rätt udda, men det finns mycket annat att kolla in både i webbshop och fysisk butik.

Resonatorgitarr
Innan gitarrförstärkarnas tid (detta är inte fake news, utan denna era har existerat) fick de akustiska gitarrerna kämpa för att höras alls bland orkesterinstrumenten. Men tack vare John Dopyera så fick gitarristerna ta plats i ljudbilden genom att han under 1920-talet uppfann resonatorgitarren.
Gitarren har ett metallparti som innehåller så kallade resonatorkoner, vilka alltså resonerar när man spelar på strängarna och därigenom får gitarrens ljud att förstärkas.
Kända gitarrister som har spelat på resonatorgitarrer är bland andra Eric Clapton, John Lennon och Keith Richards.

Theremin
Ett elektroniskt instrument som består av huvudenhet ur vilken det sticker två antenner. Dessa antenner känner av vilket avstånd spelarens händer har till dem, vilket i den ena antennens fall påverkar tonhöjd och i den andra volym.
Thereminens signal skickas sedan till en förstärkare varpå magi uppstår.
Låter det krångligt? Då ska du se hur det är att spela på en.
Dock finns det flera exempel på det går att skapa magi med en Theremin. Lyssna till exempel på The Flaming Lips låt “Race for the Prize”.

Chapman Stick
Ett stränginstrument som i huvudsak ser ut som en extra bred gitarrhals, med åtta, tio eller tolv strängar. Strängarna är en kombination av gitarrsträngar och/eller elgitarr-strängar samt bassträngar.
Instrumentet uppfanns av Emmett Chapman i början av 70-talet och är mer som ett klaviatur än en gitarr. Detta beror på att man mer slår med fingrarna på strängarna (jämför med engelskans “tapping”), och att man kan spela fler toner samtidigt på den – ungefär som på ett piano.