datanät

Svårare att inte ha fastighetsnät idag

Det är kanske inte att vara helt fel ute att antaga att du som läser den här texten inte är så gammal att du har minnen av att veta hur det var att jobba i ett kontorslandskap utan internet. Du som eventuellt kommer ihåg det minns säkert hur allting tog mycket längre tid. 

Utan ett datanät som effektiviserade kommunikationen var ni tvungna att springa i trapporna upp och ned så fort ni ville uppdatera er kollega om någonting som hade hänt. Helt ohållbart naturligtvis. 

Men när datanätet slutligen utvecklades så att gemene man, eller kvinna, kunde börja ta del av det revolutionerades alla branscher. Inte bara för de som jobbar på kontor. Men visst kan du hålla med om att det låter smidigare att kunna skicka ett mejl till din kollega tre trappor ned om ni ska äta lunch tillsammans, än att springa nerför trappstegen och ställa frågan? 

Modern kommunikation 

Kort sagt består alltså ett datanät av kommunikation, både av data och bild, mellan olika stationer. Det som kallas fastighetsnät är å sin sida det som ger en hel fastighet möjlighet och förutsättningar att ta del av just sådan kommunikation. Det går som sagt inte alls att föreställa sig en värld utan varken datanät eller fastighetsnät.  

Det är någonting som vi har vant oss vid att leva med, och mänskligheten skulle nog aldrig kunna gå över till att inte leva med det. Snarare ska du nog följa hur datanät istället kommer att utvecklas över tid. 

Om du av någon anledning skulle vilja leva helt utan data- och fastighetsnät får du nog flytta långt ut i skogen. Kanske till och med isolera dig i en liten stuga helt utan några moderna bekvämligheter. Likt unabombaren gjorde. Kanske hade han inte skickat alla bomber om han hade kunnat få surfa lite på nätet istället.