låssmed

Anlita en låssmed

Att som nyinflyttad se över och byta ut bostadens olika lås kan göra att man slipper obehagliga överraskningar med tjuvar som tar sig in enkelt med egna nycklar. Detta är tyvärr inte alls ovanligt då det händer att tidigare boenden har tappat nycklar eller förlorat dem i samband med renoveringar etc. Men lås blir också slitna och för att undvika att de går sönder och för att slippa anlita en låssmed akut, kan det vara bra att byta ut dem när man märker att de börjar krångla.

Fast det gäller även att hålla koll på försäkringsbolagets krav på lås, så att man har lås i rätt skyddsklass, annars riskerar man att försäkringen inte kommer att gälla om man skulle råka ut för inbrott. En låssmed kan hjälpa till att kontrollera att låsen uppfyller rätt krav.

Förhindra inbrott med lås på fönster 

Bor man långt ner i byggnaden eller på första våningen kan det vara bra att även låta låssmeden förse fönster och altandörr med lås. Det försvårar och krånglar till det för inbrottstjuven eftersom det då inte bara blir att krossa rutan, sticka in handen och vrida om handtaget. Vilket i sin tur kan leda till att tjuven helt avstår från att försöka bryta sig in. Tjuvar är också specialister på olika typer av lås och vet vilka lås de ska undvika, som exempelvis lås som måste öppnas med nyckel även inifrån.

Vill man se över husets säkerhetssystem och olika lås kan det vara bra att först jämföra priser genom att ta in kostnadsförslag från mer än en låssmed. På själva arbetskostnaden kan man som privatperson även använda sig av rot-avdraget för att få ner kostnaden något. Men det är viktig att den låssmed man väljer att anlita också är auktoriserad och medlem i SLR. En seriös låssmed lämnar även garanti på de lås som installeras.