Forskning på atomnivå möjliggörs av high vacuum pumps
Den som färdas med bil längst söderut i vårt avlånga land passerar universitetsstaden Lund. I utkanten av staden ligger en enorm anläggning som får ovetande att höja på ögonbrynen. Som en jättelik syltmunk ligger MAX IV utslängd på Lundaslätten. Den cirkulära byggnaden är en så kallad lagringsring med en omkrets på 528 m. Anläggningen inrymmer också lagringsringar av mindre dimensioner, men MAX IV är den mest imponerande.
För att studera enskilda atomer och molekyler så måste de separeras från varandra. Det är i sanning inte enkelt att göra. Betänk att densiteten av torr luft är ca 1,3 gram per liter. Det låter kanske inte så mycket. Men om man istället säger att antalet molekyler i en liter luft är en siffra med över 20 nollor, så svindlar tanken, det är nästan ofattbart.
För låga undertryck behövs speciella pumpar
Genom att skapa vakuum så blir det färre molekyler. Fast för MAX IV räcker det inte med en vanlig vakuumpump. Där behöver man använda sig av så kallade high vacuum pumps. Sådana kan skapa ett undertryck, mätt i enheten bar, som är av en storleksordning med mer än 10 nollor i decimalerna. Naturligtvis behövs det enormt mycket annan utrustning, men utan användningen av high vacuum pumps skulle det inte vara möjligt att driva forskningsanläggningen.
Den mesta forskningen är inom så kallad Life Science, alltså medicin och biologi. Där sker också tillämpad materialforskning, alltså forskning som syftar till att lösa faktiska problem i samhället, men också annan forskning inom fysik, kemi, miljö, geologi och arkeologi.
Alldeles intill anläggningen ligger en gammal väderkvarn. Det är lite fascinerande att principen för en väderkvarn bygger på en liknande princip som den för en high vacuum pump, nämligen tryckskillnader. Det är ju sådana som gör att det blåser. I Lund blåser också förändringens vindar, liksom de har gjort i över tusen år.